dilluns, 5 d’abril del 2010

Salsa barbacoa

Ja comença el bon temps i molts som animalets d'organitzar torrades amb els amics: carneta bona, pa amb molta molla per aplegar els sucs, llimona per trempar, i salses per mullar la carn, trempar-la i acompanyar-la.

Fa temps ja vaig deixar la recepta d'una salsa que a casa mos agrada molt per menjar amb la carn torrada. És una salsa verda, potent, amb gust d'all, però fresca perquè té llimona i molt de julivert.
Avui, que és festa i tenc poques ganes de fer res de profit, volia fer una salsa per menjar amb carn i he començat a cercar receptes de salsa barbacoa, aquesta salsa marronosa, dolça, aquella salsa que veus a les pel·lícules untant costelles...

Vet aquí la prova:

Salsa barbacoa.

Ingredients:
1 kilo llarg de tomàtigues ben madures, pelades i a trossos
1 ceba grossa picada
4 alls
oli d'oliva
3 cullerades soperes de sucre
3 cullerades soperes de mel
8 cullerades de vinagre de poma
comí
pebre en gra
clau d'espècie
mostassa en pols
nou moscada
pebre bord
un manat d'herbes fresques de julivert, farigola, romaní, moraduix
sal

Per començar farem un caramel amb el sucre i la mel, fins que tengui un color fosc. A continuació i afegirem les espècies i el vinagre i ho deixarem evaporar. Seguidament hi posarem la ceba i els alls i deixarem que coguin una mica i redueixi l'aigua que deixarà anar.

Tot seguit hi posarem l'oli, un bon raig, i la tomàtiga amb les herbes, la sal i ho deixarem coure a foc lent durant, ben bé 2 hores, que evapori l'aigua.


Per acabar, ho passarem pel la batedora i ho calarem. Jo ho he colat 3 vegades perquè quedàs la textura que veis.


Per tastar-la, ho he fet amb aquestes patates fregides, a l'espera de torrar carn, o de fer-ne al forn, per poder pintar-la amb aquesta salsa saborosa, agredolça, lluent i saborosa.

Ara, la deixaré acabar de reposar i l'empotaré i la tancaré al buit, com si fos una confitura. Confïi que el sucre i les espècies, juntament amb la tècnica d'empotat, la faran aguantar per anar usant-la en petites quantitats quan l'hagi de menester.

7 comentaris:

Francesc ha dit...

Caram quina salsa més bona!!! Me l'apunte del tot!!! T'ha quedat (com diria el nostre Xisco): "melassa puta"!!! Salutacions.

La cuina vermella ha dit...

Hola nina!!! ens has deixat al·lucinats amb aquesta salsa, llueix boníssima i.... és melassa puta!!!!
petons.

Chis ha dit...

Francesc i Vermells: melassa puta!!!
ara en tenc 2 pots preparats per fer un BBQ "de luju" o "de luco" (segons d'on sigueu)

Unknown ha dit...

Te una pinta que "ticagas", l'haurem de fer tastar a l'experta que tinc a casa.

Chis ha dit...

Elena, la cosa bona de fer-la en casa és que la pots fer "al teu gust", + coenta, +dolça, +àcida, + espècies....o menys!

Marta ha dit...

M'ha agradat aquesta salsa i el teu bloc en general. Tinc un dubte, què és el moraduix?

Chis ha dit...

Benvinguda a Can Loi, Marta.
El moraduix és una herba que en castellà se diu mejorana. A la cuina mallorquina s'usa molt per aromatitzar guisos, juntament amb la farigola i el julivert