dimarts, 26 de gener del 2010

Els plats que m'agraden

Des de que som petita, sempre m'han agradat els plats blancs que a Mallorca en deien de "pedra". Aquesta pedra, que en realitat és una porcellana gruixada, aguantava la temperatura del contingut, i era prou fonda com per alguna vegada confondre els plats plans amb els fondos. Els plats pesaven i si per desgràcia un acabava amb un cop a trespol, se trencava en trossos grans o just se feia un crui o una esmorrellada.
Després se posaren de moda els de duralex, aquells de vidre dels que en coneixia 4 models: els de vidre transparent, els de vidre transparent amb un dibuix a la vorera, els de vidre marronosos i els de vidre verds. Ja res va tornar a ser el mateix.
El cap de setmana passat, anàrem a dinar a la caseta de sa Bassa Blanca per celebrar els 80 anys de la padrina Aina i, com que érem molts, vàrem haver de treure tots els plats que hi havia a la casa, fins i tot els que ja no s'usaven mai, i vaig retrobar els plats de pedra. Va ser tot un plaer menjar-hi i, fins i tot, vaig estar temptada d'agafar-ne un parell per usar cada dia a Can Loi.
Vos deix unes fotos de la marca de davall els plats que vaig redescobrir quan els teníem cul enlaire per degotar.
Quan era petita ja tenia el costum de mirar "l'origen de les coses".Mira si fa anys i a Santander ja hi havia "xinos"...

3 comentaris:

Francesc ha dit...

A mi també m'agradaven els plats de "pedra porcellana", que en dèiem a Beneixama. Dels de la meua àvia no me'n queda cap. No sé als de casa vostra, però als meus els van anar eixint unes taques marronoses i algunes de negres i els vam haver de tirar. Només en conserve algunes safates. Dels de casar-se ma mare en tinc tota la vaixella. Són de la mateixa marca "Santander" que la que tu dius. Crec que només l'hem gastada unes cinc o sis vegades aquesta vaixella.
Dels de la "Cartuja de Sevilla" en tinc un fum perquè m'agraden molt. Després, si puc, te n'envie una foto.
Besades.

xisco ha dit...

idò noltros a casa també en tenim un parell, però a jo es que m'agraden realment són els plats primons, per exemple es més baratos des carrefour que són prims i blancs, idò aquests! tant es fondos com es plans. i es coberts, també m'agrada que no pessin, en tenim dos o tres que ja eren de s'altre casa, que són bastant resistents, però no pesen. una monada!

Chis ha dit...

veus... a jo m'agrada que el servei de taula, en general, sigui feixuc! tot se despatxa...