diumenge, 2 de novembre del 2008

Bunyols, canelons i pastís


Aquest cap de setmana he hagut de complir amb els compromisos familiars de Tots Sants: rams, misses, cementeri... però també he pogut anar a veure en Xisco, que feia estona que no el veia. Quan el vespre abans li vaig demanar si obriria la botiga me va dir que si feia bon temps faria bunyols i si no panellets.
El dissabte me vaig aixecar prest i vaig partir cap es Capdellà. Quan vaig arribar al colmado, en Xisco feia la pasta pels bunyols (la podeu trobar al seu blog). Quan la va acabar de fer, vaig veure que començava a treure trastos cap al carrer. Resulta que en Xisco fa els bunyols al carrer, davant el portal del colmado. Una taula per la pasta i el plat de l'aigua, el fogó de butà amb la paella amb oli, una altra taula amb el colador i un safata per posar-los. Tot un muntatge impressionant.
Quan vaig mirar la pasta vaig pensar: "està bollat, això no ho pot vendre mai, hi ha 10 kilos de pasta!".
Devers les 10 i mitja partírem a fer bunyols i a la 1 els havia venuts tots en Xisco: un quart per aquí, mig quilo per allà...
Avui, ha plogut. En principi m'havien convidat a menjar porcella feta a la creu, com els argentins, però amb aquest mal temps se va anul·lar. A casa vaig decidir que faria canelons lleugerets, per aprofitar carn capolada que tenia.
Els ingredients:
16 plaques de caneló cuites
1 ceba tallada petita
300 gr de carn capolada
un raig de conyac
julivert, sal, pebre negre, oli, 3 dents d'all
un pot de tomàtiga capolada crua
llet
un parell de gotes de tabasco
3 ous.
Com ho he fet:
Primer he posat a sofregir la ceba i els alls tallats petits. Hi he posat la carn i ho he trempat amb sal i pebre bo. Cal remenar tot el temps perquè la carn no s'apiloti. S'hi afegeix el conyac per acabar de coure i el julivert picat.
La pasta de caneló se farceix amb la carn.
En un bol gran s'hi posa la tomàtiga capolada, sal, pebre negre, un parell de gotes de tabasco ( a gust) i mig tassó de llet.
En una plata (aquesta vegada he usat una d'aquestes d'alumini per usar i tirar) s'hi tapa el cul amb salsa i s'hi van posant els canelons ja farcits ben estretets. Se tapa amb el que ha sobrat de salsa i se posa dins el forn uns 20 minutets a foc no massa fort.
Els ous se baten dins un bol i es posa per damunt de la plata i se posa a gratinar.
Jo ho he acompanyat amb amanida.
Com podeu veure, li he tret totes les "calories" de la beixamel i del formatge. No queden gens secs i són molt més lleugers que els de tota la vida.
Els d'espinacs amb pinya els faig igual.
Més tard han de venir uns companys de la colla gegantera per fer una reunió. Com que quan tenc visites m'agrada tenir algun dolç, he fet una coca de xocolata farcida de taronja.
La recepta és la següent:
50 gr de cacau "per adults" de Nestle
100 gr de farina
50 gr de midó
125 gr de sucre
mig tassó de llet.
mig paquet de llevat químic
4 ous
100 gr de mantega
confitura de taronja.
L'he feta de manera ràpida. He pesat tots els elements en pols dins un bol i dins un de gran hi he posat la mantega i els ous sencers, els he dat batedora fins que la mantega s'ha desfet. Després hi he posat la llet i els elements sòlids i ho he seguit batent una estona més. La massa l'he posada al forn que estava preencalentit a 180º.
Ho he cuit fins que la prova de l'escuradents ha sortit neta.
Quan ha estat cuit he xapat la coca i l'he farcida de confitura de taronja que havia comprat a França aquest estiu.

3 comentaris:

Francesc ha dit...

Caram quines receptes!!! M'agrada tot, especialment el pastís de xocolate... quin pecatòrum! Ets una cuinera excel·lent.

Sara ha dit...

Això és un autèntic 3 en 1!! Reportatge de bunyols, recepta de canelons lleugerets i una de coca de xoco i taronja! això és aprofitar temps i espai! (vaig a prendre notes...).

Per cert, per a fer la beishamel per a la moussaka, també hi poso ou, i queda molt bé (però hi poso moltes altres coses, amb lo que sembla un formatge, i és encara menys lleuger que la beishamel... però molt bó!).

Petons

xisco ha dit...

no sé qui és aquell xulasso que va amb es davantal de davant darrera, però vaja un cuerpo!!!!

tiraliiiiiiii cosetes en es davantal
tirali cosetes en es davantal,
no els hi tiris fortes, que li faràs mal,
no els hi tiris fortes, que li faràs mal.
Copeo copeo copeo traidor,
sa tia Antonieta i és conco En Simó
aaaaaiiiiiiiii sí, aiiiii no,
sa tia Antonieta i és conco En Simó