dilluns, 15 d’abril del 2013

Quasi ha passat un any i una coca de verdura.

Estimats,
ja sé que ha passat molt de temps des del darrer pic! Ho sé!
En aquests quasi dos anys d'aturada del blog han passat moltes coses: coses bones, coses no tan bones però de les que n'hem après molt, coses estressants, coses de tota casta!

Pot ser la feta més important és que ja quasi tenc la titulació de cap de cuina, el paperet que certifica que ho sé fer i, a més a més, el meu posa que ho sé fer de manera excel·lent.
En aquests moments estic fent les pràctiques als restaurants den Santi Taura i si abans anava de cul entre feina, escola, vida familiar i activitats socioculturals, ara hi puc afegir un esgotament important.

Ara ja feia dos anys que no trepitjava una cuina, des de Casa Marcelo, i creis-me, els anys i el cul pesen, i molt!.
Avui demanaré a en Santi si me deixa anar fent croniqueta de l'estada a ca seva i així, els que no sou d'aquí, veureu la feina que s'hi fa. Els que sou de per aquí, hi podeu venir, o no???

Més coses??
Vaig fer una estada a Londres fent ensaïmades per allà i vaig conèixer una persona molt important dins el món de l'antropologia gastronòmica: na Claudia Roden. Aquesta doneta entranyable (i autoritat suprema en molts de temes grastronòmics) me va convidar a dinar a ca seva i se va interessar per la meva feina, anotacions i pensaments gastronòmics. Jo estava molt nerviosa, però me va fer sentir molt bé!!
I d'aquí ha sortit alguna col·laboració i assessorament amb gent de per allà.

I una altra de fresca! Aquest cap de setmana passat, varen venir a Can Loi uns joves a enregistrar part d'un programa que faran ben aviat a IB3, que se dirà llogarets, i a jo m'engrescaren per cuinar, així, en directe, sense preparar i sense guió. Per sort volien una cosa senzilla i me'n vaig desfer de meravella. Ara faltarà veure com va anar la cosa, però encara no se sap quin dia ho emitiran.
Així és que avui vos donaré la recepta de la coca que vaig fer al programa.

Coca de verdura:

Ingredients:
(per una llauna de forn grosseta)

una tassa d'aigua
una tassa d'oli d'oliva verge (del bo)
un polsí generós de sal
farina fluixa (de la del xotet, la vermella, si sou a Mallorca)
un manat de julivert
un manat de bledes
2 cebes
2 tomàtigues
4 o 5 alls
oli, sal, pebre bo i pebre bord.

Començarem preparant la pasta. En un bol grosset, que hi faci bon fer feina, hi posarem el polsí de sal, l'oli i l'aigua i remenarem amb la mà amb la intenció doble de fondre la sal i d'emulsionar els líquids. Poc a poc hi anirem afegint la farina fins que tenguem una pasta bona de treballar però que sigui untosa. No volem que tengui un excés de farina perquè si no després quedarà molt forta. Quan estigui feta la deixam reposar i passam a preparar la verdura.
Llevarem els tronxos de les bledes i tallarem les fulles a tires de per curt, de més o manco un dit d'amplària (després minva molt). Ho posam en un bol gros.
El julivert el tallarem també com les bledes, mirant que hi hagi poques branquetes i moltes fulles. (Si comprau el julivert, ensumau-lo, no tot el julivert fa la mateixa olor!! Comprau el que vos agradi més d'olor). Ho posarem al bol amb les bledes i hi tallarem la tomàtiga, a quadrets  i la ceba, per l'estil. Els alls, va a gust, a jo m'agrada amb molt d'all, però sé que n'hi ha que no en sou massa amics... això va al vostre gust: alls tallats en làmines.
Quan tenim tot això preparat, ho hem de trempar (amanir, pels d'allà d'açà de la mar) de forma generosa i mesclant-ho tot bé amb les mans, fora por!
Hem de tenir preparada una llauna, si pot se vella, millor! i l'untam amb una mica d'oli, perquè la pasta no s'hi aferri. Estenem la pasta damunt la llauna, amb les mans, ben primeta!!!  i hi abocam la verdura damunt. La col·locam una mica amb les mans i ja estarà llesta per enfornar.
Ei, que el forn ha de ser calent a uns 180º eh!! Això s'ha de preveure i s'ha d'encendre el forn abans de començar a fer la pasta!!.
Enfornam i en uns 40-45 minutets tendrem una coca bona bona, senzilla, barata (sobretot si la verdura és de l'hort de casa, com ho feim a can Loi) bona de fer i més bona de menjar.

                                                           Aquesta és la coca televisiva.

A aquesta coca s'hi poden afegir moltes més coses: més verdures (pebre vermell, carxofes, pèsols, espincas, porros...), peix (tonyina, tallades d'arengada, sardina fresca, anxoves...) o carn (tallades de xulla, de llom trempat amb pebre bord, bolletes de sobrassada, tallades de botifarró...) Tot ho fa bo si vos agrada!! No tengueu por de posar-hi coses!

Au, crec que per començar la nova etapa ja basta per avui, no ho trobau??
Fins aviat, estimats!



3 comentaris:

Bobons ha dit...

UUUUHhhhmmmmmm quina gola. Benvinguda idò.. ;)

Francesc ha dit...

Estic super content i devanit que hages actualitzat el teu blog i d'una manera tan gustosa!!! Visca la nostra supercuinera televisiva!!!
Besades

Lydia E. Larrey {www.unhervor.com} ha dit...

m'encanten ses coques i supòs que poden marcar l'inici d'una nova etapa.