dilluns, 21 de desembre del 2009

Pa de nous

Texto en castellano

La setmana passada vaig tenir necessitat de forn, supòs que per culpa del fred. El primer dia vaig fer panets que no me sortiren gens bé perquè la bombona de butà no tenia gaire gas i se varen coure amb poc foc. L'endemà, solucionat el problema del gas, vaig fer un pastís Sacher de taronja per regalar al meu cap, que feia els anys. La veritat és que no la vaig poder tastar però m'han arribat felicitacions... les creuré.

Avui, quan he arribat de la feina he pensat que si encenia el forn, la casa s'encalentiria una mica més, i per això m'he posat a pastar pa (per això i perquè no tenia gens de pa a casa).

Fa un parell de setmanes me vaig comprar el llibre "Pan hecho en casa y con el sabor de siempre" de Xavier Barriga. Hi podeu trobar moltes receptes de pans diferents però com que no tenia previst el pastar, he triat la recepta de la pàgina 38 que se diu "pan para bocadillos en sistema directo"
Com que la meva bàscula de cuina se va rompre fa un parell de setmanes, he anat "a pens" i hi he posat:
més o manco mig quilo de farina blanca fluixa
300 gr d'aigua (+ o -)
2 culleradetes de llevat sec
2 polsims de sal
una bona grapada de nous.

La recepta del llibre no té nous i la fórmula exacte és la següent:
500 gr de farina
300 gr d'aigua
10 gr de sal
5 gr de llevat fresc.

La manera de fer-lo, tampoc he seguit el llibre. Jo he posat l'aigua tèbia dins un bol i hi he posat a fondre el llevat. Després he posat la farina de cop i la sal. Ho he remenat tot amb una cullera de fusta fins que ha quedat tot fet una pasta i ho he tirat damunt la pedra de la cuina enfarinoada. Ho he pastat uns 5 minuts i hi he posat les nous a trossets i ho he seguit pastant uns 5 minuts més. He anat afegint farina damunt la taula quan veia que s'aferrava molt. Li he donat forma allargada i ho he posat damunt una placa de forn amb un paper, ho he tapat amb un padaç humit i ho he posat damunt el forn que ja estava encès per anar agafant temperatura.
He esperat una mitja hora llarga i el tamany del pa s'havia doblat.
Li he fet uns talls, li he tirat una mica de farina per damunt i ho he enfornat a 230º aproximadament uns 40 minuts.



La crosta ha quedat molt cruixent, primeta però molt cruixent i la molla ja la veis...

Feia estona que no feia pa... ara que fa fred seguiré practicant.

4 comentaris:

FRANCESC ha dit...

Ostres, quin pa més rebo!!!! L'enhorabona!!!

Gent jove pa tou ha dit...

Quina bona pinta que fa aquest pa!!!

Chis ha dit...

I no només la pinta, amics meus!! L'aroma, molt bona, i el gust.. mmmm... Fa lleig que ho digui jo però me va sortir molt més bo del que m'havia pogut pensar al principi!

aprendizdepanadera ha dit...

m'alegra que facis pa, té bona pinta aquesta recepta amb nous. una abraçada grossa! aprendizdepanadera