dimecres, 28 de maig del 2008

Ahir era el dia nacional (?) del celíac.


i me direu, i què putes és això?
La celiaquia és una malaltia crònica causada per una alergia a la proteina que tenen els cereals, al gluten.
D'aquesta malaltia no en sabia res fins que na Maria del Mar, la meva cosina petita, se va començar a posar molt malalta i no sabien què tenia. Ella és celíaca.
El gluten el trobam als cereals: blat, civada, ordi... a les farines, direu. Així seria molt fàcil controlar-ho.
El problema és que, de farina, avui en dia, en trobam per tot, des del pa a les espècies grogues que posam a l'arròs,passant per les llepolies i els gelats o el cuixot dolç i el xoriç, per tot n'hi ha. Fins i tot el sucre en pols té un percentatge de farina: el fan retre!
Quan li van diagnosticar, tota la família se va haver de posar les piles i informar-se bé del què era tot això i fer una llista dels productes i les marques que podíem comprar tranquils i quines valia més no comprar per no haver d'estar sempre pendents de si la nina en podia menjar o no: espicis grogues Carmencita, flam Potax, frankfurts i cuixot dolç Campofrio...
Un altre problema és que tots els productes que habitualment se fan amb farina, tenen un substitut sense gluten (magdalenes, galletes, pa, pizza...) però es infinitament més car i no en trobaves per tot.
Quan era petita no podia anar als aniversaris dels seus amiguets sense el seu taper amb el seu menjar, ni havia tastat mai una ensaïmada, ni podia celebrar les verges amb bunyols. Tampoc poc beure cervesa ni whisky. Bé, ara si que podrà beure cervesa, perque la Damm ha tret una cervesa sense gluten. Bona cosa! i ja hi ha pastisseries que, així com fan pastissos per a diabètics, també en fan per celíacs.
Ara, que cada dia hi ha més gent amb aquesta intolerància, s'han pres mesures per tal de facilitar l'accés a aquests productes. Primer, havies d'anar a botigues de dietètica per comprar, després el super del "cortinglés" ha incloure alguns productes, a continuació va ser el Mercadona qui va revolucionar el mercat dels productes sense gluten per una raó molt senzilla: la filla de l'amo gros és celíaca i se va tèmer de la gran dificultat que tens per fer la compra. Allà per primera vegada pots trobar productes sense gluten tractats com un producte normal, col·locat al lloc habitual que tendria qualsevol altre: el pa amb el pa, la pasta amb la pasta, la farina amb la farina; i tenen una especial atenció en que els productes de la marca blanca hacendado, no siguin portadors de "gluten ocult".
Internet també ha estat un petit oasi de receptes alternatives per a fer pastissos, pans, pizzes, salses i altres coses. Vos recoman Caminar sin gluten i des d'allà podreu trobar multiples enllaços a webs i blogs de celíacs mil coses més sobre aquesta malaltia que no se veu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo aquesta malaltia la vaig conèixer fa uns anys quan vaig anar a Irlanda. Una del grup la patia i ens la va explicar. També ens va dir el problema que tenen respecte al preu, ella va haver de pagar un suplement per tenir menjar sense gluten.
També me fix com cada vegada veig més aliments per a celiacs, la cosa es va normalitzant.