dimarts, 9 de març del 2010

Col·leccionant al·lèrgies - Muffins de xocolata i nous Gluten free

Versión en castellano

Som a les portes de la primavera, tot i que no sembli creïble, i ja tremol pensant en pol·len, atxems, tancaments de pit i picors... ai, la primavera... esper que enguany tengui pietat del meu cosset!
Per paga, a banda d'aquests "inconvenients" temporals, a casa patim d'algunes al·lèrgies alimentàries amb les que hem de conviure de cap a cap d'any: no menj peix ni marisc, la pinya natural me fa inflar la llengua, i les fulles verdes de la verdura, que tenen molta clorofil·la, me pelen la boca... esper que de moment no se n'hi afegeixi cap altra...
Per altra banda, cada dia s'està fent més comuna una al·lèrgia que també hem de tenir present a la família: l'al·lèrgia al gluten*.
Fa uns anys era molt complicat, i caríssim, trobar menjar "normal" per a celíacs**: pa, macarrons, alguna galleta... i sempre s'havia d'anar amb el llistat de productes que content farines amagades dins els seus ingredients. Actualment la sensibilitat cap a les persones que pateixen aquesta intolerància ens ha facilitat la vida i fins i tot diria que el concepte "gluten-free" s'ha posat de moda.

Muffins de xocolates i nous gluten-free

1 ou
75 gr d'oli
150gr de sucre
cobertura de xocolata negra (comprovau que no porti farines)
cobertura de xocolata blanca a trossos (comprovau que no porti farines)
50 gr de llet (foneu-hi la xocolata negra)
250 gr de preparat panificable de farina sense gluten
mig sobre de llevat químic (comprovau que no porti farines)
un polsí de sal
nous per decorar

Mesclau tots els ingredients, tret de les nous, com si féssiu una coca. Escalfau el forn a 180º.
Preparau els motles de muffin i farciu les càpsules. Decorau cada peça amb mitja nou i enfornau.


Reduïu la temperatura del forn a 160º i esperau un mínim de 15-20 minuts abans d'obrir el forn i fer la prova de l'escuradents per comprovar si són cuits.

Quan l'escuradents surti net, treis-los del forn i posau-los a refredar damunt un retxat perquè no agafin humitat del vapor.

*el gluten, per qui no ho sàpiga, és un tipus de proteïna que es troba en els cereals.
** els celíacs són aquelles persones que pateixen intolerància al gluten.

2 comentaris:

Francesc ha dit...

Quins muffins més bons!!! Seran sense gluten, però fan una pinta!!!! Salutacions

Glòria ha dit...

Amb bon humor segur que portes molt bé això de les al·lèrgies. Afortunadament, cada dia hi ha més recursos i la mostra són aquests muffins per a celíacs. Devies fer feliç els membres de la família que tenen aquesta al·lèrgia i és que amb xocolat blanca i negra... deliciosos!.