dimecres, 4 de novembre del 2009

Vols sopes?

Quina cosa no és cosa i per tot el món se posa?
Vols sopes?
Aquesta pregunta "vols sopes?" anava lligada a les endevinalles. Vol dir si ja no vols pensar més i prefereixes que te diguin la resposta de l'enigma. Els covardets sempre deien "Sí, vull sopes" i després de la resposta començaven les befes.
Unes altres sopes són les de pa. Antigament, el pa dur servia per fer retre molts de plats tallant-lo primet i amarant-lo de les substàncies concentrades (o no) de molts de brous: de verdura, de peix, de cuinats de llegum... Les sopes de pa tenen el poder màgic de fer contundents els plats més senzills.
En els restaurants més "típics i tòpics" de Mallorca sempre hi trobareu les mal dites "Sopas Mallorquinas". Vols dir que no són mallorquines totes les sopes que se fan a Mallorca?...
Les sopes més conegudes són les de matances i són les que m'he fet anit per sopar. La veritat és que mai he estat massa amiga de les sopes, però amb l'edat els paladars canvien i ara m'agraden bastant.
Aquesta vegada la talent de menjar-ne ha estat el resultat d'una provocació de n'Ibán Yarza, el meu gurú del pa, que amb una foto del seu blog me va dur a la necessitat de menjar sopes.

Sopes de matances de Can Loi.

Ingredients:
Sopes de pa moreno (pa moreno dur llescat molt prim)
carn magra de porc
un manat de grells
alls
tomàtiga ratllada
julivert
col
colflori
esclatassangs
oli d'oliva verge
sal
pebre bo
pebre bord
rave, olives trencades i pebrets envinagrats per acompanyar


Posau oli en una cassola i posau-hi els alls i tot seguit la carn tallada a daus perquè se vagi enrossint. A continuació posau-hi els grells tallats a trossets i després la tomàtiga. La idea és de fer un sofregit. Per acabar, tireu-hi els esclatassangs. Deixau-ho sofregir tot. Per acabar el sofregit, posau-hi sal abastament, pebre bo i pebre bord, i el julivert (per a 3 persones n'hi he posat més de mig manat, tallat no massa petit)
Tallau la col en juliana no massa fina i afegiu-la a la cassola i donau-li un parell de voltes fins que s'hagi mort una mica. Afegiu-hi aigua que just ho tapi tot i deixau-ho bullir. Quan faci 10 minuts que bull, afegiu-hi la colflori tallada i deixau-la al foc fent xup-xup fins que sigui cuita.
Amb una giradora, anau traient la verdura de la cassola i deixau-la ben escorreguda en una plata. Quan només quedi el brou, anau posant-hi sopes de pa fins que tot el brou les hagi amarades. Les heu d'anar pitjant perquè el brou sobrant en pugui amarar més. Quan ja no quedi brou, posau damunt les sopes tota la verdura i deixau-ho reposar una estona abans de menjar. Quan estiguin dins el plat, regau-les amb un bon roll d'oli d'oliva.

Per acompanyar aquest plat convé tenir olives trencades, rave o ravenets, algun pebre de cirereta envinagrat i un bon vinet negre.
A jo m'agraden fetes i menjades, però hi ha molta gent que s'estima més fer-les d'un dia per l'altre i encalentir-les dins la paella.

Ah! la cosa que no és cosa i per tot el món se posa és... vols sopes??