dissabte, 2 de maig del 2009

Dinar-taller de "panades" i "cocarrois"

Antigament, fa uns anys, tenia per costum fer una diada de fer panades entre amics. Molts d'ells no n'han fetes mai a ca seva i d'aquesta manera podien participar en aquest costum. La veritat és que me sembla trist que la gent no sàpiga fer una cosa tan bona.
Enguany m'he decidit a reprendre aquesta diada. La majoria de gent no en tenia ni idea de fer-ne.
Primer de tot vàrem fer la pasta. Vos deix les receptes. Són pastes no gaire carregades de greixos, cosa que permet menjar-ne sense pesos de consciència ni pesos estomacals.

Pasta de panada:
1 tassa de les de cafè, d'oli d'oliva
1 tassa de suc de taronja natural
1 tassa de llet
2 tasses d'aigua
1 vermell d'ou
250 gr de saïm
la farina que prengui


Pasta de cocarroi
1 tassó dels de vi, d'oli d'oliva
1 tassó de saïm
1 tassó i mig d'aigua
un polsí de sal
la farina que prengui.

És important pastar molt la pasta, fer-li molts de plecs,
tupar-la, dar-li una pallissa, sofronyar-la, com a mínim 15 minuts. Després convé deixar-la reposar mitja horeta.



Els farcits per a les panades:
carn magra de porc a daus
pitrera de pollastre a daus
pèsols congelats
ceba tendra
gambes pelades
sobrassada
sal, pebre bo i oli d'oliva

farcit per als cocarrois:
una colflori grossa
una col petita
un bon manat de bledes
panses
sal, pebre bo, pebre vermell dolç i oli d'oliva.



Els farciments per a les panades s'han de trempar per separat amb oli, sal i pebre bo. Als pèsols se'ls ha de trempar amb la ceba tendra o grell, tallat molt petitó. La sobrassada s'ha de tallat a cantons.
Per als cocarrois, la verdura s'ha de tallat petita, i s'ha de trempar bé. Convé salar les bledes, deixar-les reposar que suïn i després prémer-les bé.

Les panades convé fer-les damunt d'un paper untat amb oli. Aquest paper ajuda a moure-les sense que se facin mal bé, ajudant en el procés de donar forma a la pasta i després per a traslladar-les a la llauna que anirà al forn. Primer s'ha de donar la forma al recipient, després s'ha de farcir i per acabar s'ha de fer una tapadora i s'han de fer unes puntes per tancar la panada perquè no vessi els sucs que couran tot aquell bé de Déu d'ingredients.
Els cocarrois se fan aprimant la pasta damunt la taula fins aconseguir un cercle de pasta. En mig s'hi posa un parell de cullerades de verdura i a damunt les panses si n'hi volen. S'ajunten les puntes a damunt la pasta i se tanca fent unes puntes pessigades.
Tant per a les panades com per als cocarrois és important aconseguir la forma amb la pasta tan prima com es pugui. Com més prima millor.
S'han d'enformar a uns 180º aproximadament una hora.Fetes les panades per dinar, alguns decidiren donar un aire creatiu a les seves i en varen fer de divertides, musicals, fashions, algunes bonyerrudes, d'altres més conformes...











També tenguérem temps de fer cabanes i de sortir a fer una volteta pels voltants. Però el millor, com sempre, va ser la companyia, la bauxa i el temps voltant la taula entre amics compartint moments, experiències i reforçant la nostra amistat.
Els que no vareu venir, pot ser en una pròxima edició formareu part de les bauxes de Sa Bassa Blanca.

2 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

baby, al proper curs volem venir nosaltres, no te n'oblidis!

Anònim ha dit...

Mmmmmmm...... en congelares alguna....? La pots posar amb la comanda de croquetes i així faré la visita completa.
Muaks!