diumenge, 20 de juliol del 2008

Feia dies que no penjava res de cuina.

Ara estic molt poc temps per casa i hi menj molt poc. Tot i això de tant en tant faig alguna coseta bona i improvitzant una mica.
Avui vos pos un plat de pasta, espirals amb cuixot i verdures a l'aroma de vermut, una salsa bàsica a la meva gelera d'estiu, salsa d'herbes, i unes postres, flam de cafè.

Començarem per la pasta amb verdura i cuixot a l'aroma de Martini.
Els ingredients són:
espirals de verdura, uns 70gr per cap.
dauets de pebre vermell
ceba picada
cuixot a dauets
un all picat
una tomàtiga pelada i a dauets
un tassonet de vermut vermell
sal, pebre i oli d'oliva.

Les espirals s'han de bullir al dente, seguint les instruccions de temps del fabricant.
Per fer la salsa primer hem de posara a enrossir amb oli la ceba, més o manco una cullerada sopera plena per cap, quan sigui una mica blanca hi posarem el pebre. Convé que se cogui a foc lent perquè el pebre està estona a coure tot i que a mi m'agrada que quedi una mica grenyal. A continuació hi posam l'all, la tomàtiga i el cuixot. El cuixot el pos al final perquè no quedi massa recuit i després sigui fort.
Donam dues voltes a tot, que agafi una mica d'oli i hi tiram el vermut, deixant-ho reduir.
Ha de quedar una salsa lluenta, aromàtica. Al final rectificarem amb pebre bo i sal.

La salsa d'herbes és un bàsic dins la gelera. M'agrada amb tot: carn, pa, galletes, pasta, arròs...
Els ingredients.
Mig manat de julivert, només les fulles
mitja cabeça d'alls
una cullerada de postres de mostassa a l'antiga
el suc i la polpa d'una llimona
2 cullerades de brandy
sal i pebre bo
un tassó d'oli.
La manera de fer-se és com si fons una mahonesa. Se posen tots els ingredients dins un pot de batedora, sense l'oli, i se dóna batedora fins que l'all i el julivert estiguin una mica desfets. A continuació se posa el braç de la batedora al fons del pot i s'hi afegeix l'oli. Se posa en funcionament la batedora sense moure-la i poc el poc l'oli s'anirà emulsionant i convertit-se en una salsa verda i espessa. Quan ja sigui una mica feta el braç se pot anar alçant una mica però mai s'ha de treure del tot.

Flam de cafè.
Ingredients:
mig litre de llet
3 ous
3 cullerades soperes de sucre
un polsí de canyella
4 o 5 cullerades de cafè soluble
sucre cremat (se pot fer amb sucre i unes gotes d'aigua, dins una pella i deixant-lo cremar.)
Primer de tot s'ha de posar el sucre cremat dins el motle. Com que el courem al bany maria convé pensar que n'hem de tenir un altre de més gros per poder-lo posar a dedins i fer el bany.
Dins una olla o al microones encalentirem la llet i el sucre amb la canyella per tal d'aromatitzar i endolcir. Quan sigui calent hi afegim el cafè i el fonem. En un bol a banda hi posarem els ous sencers i els batrem amb insistència (ens podem ajudar amb la batedora elèctrica). Posarem un tassó de la llet dins l'ou i el remenarem i poc a poc hi anirem posant tota la llet amb cafè. És important que estigui molt ben remenat.
Després ho abocarem dins el motle amb sucre i ho posarem al bany maria dins el forn.
L'aigua convé que sigui calenta i el forn no ha d'esta a més de 140-160 graus. Queda molt millor com a menys temperatura es faci.
Abans de desmotlar convé que el deixem refredar.

1 comentari:

Francesc ha dit...

Magnífica crònica d'unes receptes boníssimes. M'ha cridat molt l'atenció la salsa aquesta feta amb julivert, mostassa i d'altres ingredients. Ets una cuinera de categoria. Segur que Xisco disfruta amb les teues receptes. Salutacions.