diumenge, 30 de desembre del 2007

Panets integrals amb sèsam



Feia dies que volia provar la recepta però fins avui no he tengut un grapat d'hores seguides per fer la pasta, toar-la una parell de vegades i coure.
Aquests panets són molt blanets i podran durar un parell de dies (o no duraran) ara n'he menjat un i és molt floget i suau.

La recepta és molt senzilla:

200 ml d'aigua tèbia
100 ml de llet
50 gr de mantega a pomada
15 gr de llevat de pa (aquelles quadrets que venen al mercadona, estan amb els iogurts)
un culleradeta petita de sal
una culleradeta petita de sucre
500 gr de farina integral (jo la tenc del mercadona, també)
sèsam

La forma de fer-se és ben senzilla: primer els ingredients líquids per fondre el llevat, la sal i el sucre, després la mantega perquè se fongui i per acabar la farina. És important que a l'hora de pastar li pegueu cops. Jo he agafat la bolla de pasta i l'he tirada unes vint vegades damunt el marbre.


Convé encendre el forn quan se comença a fer la pasta perquè la cuina va adquirint temperatura que ajudarà a la fermentació de la pasta.

Per fermentar, s'ha de posar dins un bol, tapada amb un drap net i s'ha de deixar a prop d'una font de calor (el forn encès).
S'ha de deixar doblar la pasta.
Quan ha fermentat s'han de fer bolles de pasta. Amb aquesta quantitat he fet 11 panets. S'han de banyar un poquet amb aigua (passar la mà humida per damunt) i s'han de posar el sèsam.
Damunt una llauna una mica untada amb un paper amb oli, s'hi col·loquen les bolles separades i se tornen deixar toar fins que s'hagin doblat i s'enfornen.

Per coure, les he posades 15 minuts a 180º i després he aturat el forn i he deixat la llauna a dedins perquè acabassin de coure amb la temperatura residual.