dimecres, 3 de març de 2010

Krisprolls, krisprolls krisprolls!!!

Versión en castellano

Encara record com si fos ara els primers anuncis que vaig veure de Krisprolls. Per aquella època el que s'usava per aquí era el "pan tostado Ortiz". Supòs que era pel nom però durant anys vaig estar obsessionada amb aquests panets torrats suecs que quasi mai vaig poder menjar.



Quan varen sortir imitacions m'hi vaig enganxar i ara els comprava de Ca n'Hacendado, que els fan ben bons.
Però com que a la gent com jo ens agrada munyir tot el que podem, avui dematí a la feina he pensat de provar-ne de fer i quan anava de camí cap al tren li he dit al meu cap: avui faré krisprolls, bé... panets torrats suecs al meu estil.
Una passada per la parada de les espècies de l'Olivar i cap a pastar.

Panets suecs torrats a l'estil de Can Loi.


Ingredients:

225 gr d'aigua
10 gr de sal
1 cullerada sopera de mel
70 gr d'oli d'oliva
3 cullerades de llet
25 gr de llevat fresc
10 gr de llavors de rosella
300 gr de farina de força
150 gr de farina d'espelta
25 gr de segó de blat
25 gr de segó de civada
farina per la taula

Encendrem el forn perquè s'encalenteixi bé.
La pasta se fa posant els ingredients líquids i el llevat i la mel junts perquè se fonguin. En un bol apart mesclarem les farines i els segons. Poc a poc incorporarem la farina dins els líquids i anirem pastant fins que quedi una pasta que s'aferra.
A continuació enfarinarem la taula i començarem a pastar amb força i hi afegirem farina fins que la pasta no s'aferri. En aquest punt, seguirem pastant i colpejant la pasta durant uns 15 minuts més.
Tallarem la pasta en porcions de 25-30 gr i formarem els panets.


Els panets se fan estirant la pasta una mica i enrodillant-la donant-li forma de panet. Els col·locarem sobre una llauna de forn amb un paper de forn. Els hem de posar ben separarts.
S'han de deixar fermentar fins que tripliquin el seu tamany.

Quan hagin fermentat els enfornarem a 200 gr.
Si fos necessari els posaríem damunt davall perquè no se cremin.
Han de coure uns 20 minuts aproximadament.

En ser cuits, els tallarem per la meitat amb un ganivet de serra per i els tornarem enformar durant uns 15 minuts més perquè perdin la humitat i quedin ben cruixents.
Quan ja estiguin torrats els retirarem del foc i els deixarem refredar.
En ser freds s'han de guardar dins un pot o una bossa ben tapats.


Aquests panets són perfectes per berenar el dematí, per mullar amb el colacao, per untar amb coses bones, com a base de carns curades, per menjar totsol... i el millor és que com que són torrats (sense humitat) aguanten bons molt de temps si estan ben tapats.

3 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

OOOOOOOOOHHHHH! són una autèntica passada Chis!! els has clavat (però segur que els teus son millors!). T'estimo pincessa!

josep ha dit...

Chis,
Una pinta fenomenal! segur que són boníssims!
Una abraçada

Francesc ha dit...

No havia vist sentit mai parlar d'aquests panets. Però fan una pinta molt saborosa.