dijous, 25 de març del 2010

Ara sabré per què són les coses

Fa uns dies vaig abusar de la confiança i vaig atracar, via Facebook, en Martí d' Apunts de cuina, un blog interessantíssim i amb unes fotos cada dia millors (no com les meves que són un desastre sempre).
Idò com que jo duc a la consciència no haver estudiat cuina quan era l'hora, vaig aprofitar per demanar-li si a la seva escola feien servir algun manual de cuina per seguir les classes. Me va dir que no, ja m'ho imaginava...
Després li vaig demanar si ell tenia algun llibre per recomanar, de cuina, és clar. Me va contestar que per a ell, la bíblia era "La Cocina y los Alimentos" de Harold McGee, però que segurament no devia ser el que jo volia i que me'n recomanava un altre, més de tipus receptari.
Vaig mirar per internet què eren cada un dels llibres que ell m'havia dit i creis-me, la seva bíblia era exactament el què cercava!
A la cuina, no només vull que una cosa me surti bé, que ho vull, si no en el fons, el que m'interessa i el que m'agrada és experimentar fins que crec que entenc per què passen les coses. Vaja, que som de les que quan agafen un boli el desmunten per veure com funciona.
Vaig telefonar a la meva llibretera i el vaig comanar i ahir me va arribar un sms avisant-me de que ja el tenien.

Ja ho posa ben clar: Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. És exactament el que volia!!! És un foodie book!!!
El llibre està dividit en 15 capítols i un apèndix:
1- llet i productes lactis,
2-ous,
3-carn,
4-peix i marisc,
5-plantes comestibles,
6-repàs de les hortalisses més comunes,
7-repàs de les fruites més comunes,
8-plantes per donar sabor,
9-llavors,
1o-pastes i batuts de cereals,
11-salses,
12-sucres, xocolata i confiteria,
13-vi, cervesa i alcohols destilats,
14-mètodes de cuina i materials,
15-les 4 mol·lècules alimentàries bàsiques
i l'apèndix sobre fonaments de química

Dins el tren no me n'he pogut estar i la golafreria m'ha fet desfer el paquet i començar a fullejar-lo. Quina meravella!

A més a més me servirà per aconseguir el meu propòsit d'aconseguir re-educar el meu paladar i, per començar, que m'agradin els formatges, ja que una cosa, quan saps com se fa i com funciona, és com més fàcil de fer-te-la teva.

Llegint sobre el formatge he après que és molt possible que el formatge no me resulti atractiu perquè fa olor de fermetat (i/o putrefacte) i el cos rebutja aquestes olors per evitar una possible intoxicació. Fins i tot en Carlemany va haver d'aprendre a menjar formatge, i després en va comanar 10 carretades de tant que li va agradar.
Ara sé que el diferents sabors dels formatges venen donats per les proteïnes i els greixos de la llet i del quall. Interessantíssim! Ara no me podré desferrar d'aquest llibrot (quasi 1000 pàgines). Quines ganes de tenir temps per llegir!

3 comentaris:

Glòria ha dit...

Com que aquest llibre no és precisament de butxaca, hauràs de buscar temps per llegir-lo a casa, no es pot portar d'un lloc a l'altre fàcilment, oi?. Encara que si t'enganxa com t'ha enganxat, potser no et podràs esperar a arribar a casa!

Francesc ha dit...

Caram, amb tot això que expliques, m'han vingut moltes ganes de tindre'l!!! Ja ens n'aniràs dient coses... Besades

Chis ha dit...

Gloria... he canviat la bossa per una motxilla, així ho podré llegir durant el viatge de tren o els temps morts entre coses que vaig tenguent durant el dia... llámame friki...