dissabte, 9 de gener del 2010

Guisat de pilotes de Cap d'Any


Texto en castellano

Normalment per dinar el dia de Cap d’Any sempre fèiem uns escaldums d’indiot, però com que enguany no teníem indiot, i el dia de les matances no havíem fet pilotes, vàrem trobar que podríem canviar i fer un guisat de pilotes.

Ingredients:

Per a les pilotes:

Carn picada de vedella i de porc
Pebre bo
Sal
Julivert
Moraduix
Ou
Farina

Per al sofregit del brou:
Ceba
Tomàtiga de ramellet
Una cabeça d’alls
Vi blanc
Esclatassangs
Picornells
Julivert
Farigola
Llorer
Moraduix
Oli
Sal
Pebre bo

Altres ingredients del guisat:
Patata per fregir

Pastanagó

Cols de
Brussel·les
Oli

Sal

Ingredients per a la picada:
Ametlles torrades
Avellanes torrades
Galletes d’oli

Primer de tot s’ha de fer el sofregit del brou. Posarem un poc d’oli dins una olla i hi tirarem ceba tallada a quadrets abastament i la deixarem morir poc a poc. Quan hagi perdut un poc de rigidesa, hi posarem la tomàtiga de ramellet ratllada i també ho deixarem sofregir. Sense que se cremi la tomàtiga, hi posarem una cabeça d’alls sencera, els bolets i un manat amb les herbes. Hi tirarem el vi blanc i ho deixarem reduir una miqueta. Corregirem de sal i pebre i hi posarem aigua en quantitat i ho deixarem bullir.

Per preparar la carn de les pilotes, la tremparem amb sal, pebre bo i les herbes picades i hi posarem ou perquè les mantengui formades. Hi ha gent que hi posa molla de pa mullada amb llet però a jo, personalment no m’agrada si la pilota ha d’anar dins un guisat amb brou perquè queda massa… pastós.

Formarem les pilotes amb l’ajuda d’una mica de farina i les reservarem.

En una paella amb oli, començarem a fregir patates tallades a cantons amb una cabeça d’alls per cada paellada. Les reservarem dins una greixonera.

A continuació fregirem el pastangó tallat a rodanxes i també el reservarem.

Les cols de Brussel·les les escaldarem i també les fregirem.

Per acabar, fregirem les pilotes.


Comprovarem el brou del sofregit i corregirem de sal si fos necessari abans de tirar-ho dins la greixonera amb la resta dels ingredients i retirarem el manadet d’herbes. Ho posarem al foc i li farem arrencar el bull.

Per acabar, farem una picada seca amb els fruits secs i la galleta (també podria servir una llesca de pa ben torrada o fregida) i ho usarem per empolvorar la capa de damunt del guisat.

Convé que ho deixem reposar una estona abans de servir, tapat, i millor si ho feim d’un dia per l’altre.

3 comentaris:

Francesc ha dit...

Ho trobe molt bo i abellidor. L'únic però, les cols de Brussel·les. No m'agraden massa. Per cert, em resulta curiós el fet que aneu reservant menjars i els aneu posant a la cassola de fang (la "greixonera"), com en el boníssim frit de matances.

Chis ha dit...

La greixonera, amic meu, té el sagrat do de mantenir calent les coses que hi poses sense que continuïn la cocció. Les coses s'han d'anar reservant perquè no hi ha fogons suficient per fer-les a la vegada, com en aquest cas, o perquè s'han d'anar fent les glasses que després se recolliran, com en el cas del frit. El que no m'agrada és reservar coses dins el forn encès que resseca massa.
I pel que fa a les cols... sempre les pots llevar. A jo abans no m'agradaven gens i ara les trob delicioses!

Sara Maria ha dit...

Apuntada, amb el que m'agraden les pilotes!