dijous, 7 de maig del 2009

Soparet de dimecres

Feia estona que na Laura i na Maria no se topaven per pegar una mossegada a Can Loi.
Convidar na Laura és molt fàcil, menja de tot i gaudeix molt de tot el que li dones. És una comensal molt agraïda.
Na Maria és tot el contrari. En certa manera s'assembla a mi pel que fa a temes de textures, gustos, coccions: si una cosa no li agrada és incapaç de menjar-s'ho.
Com podeu entendre, convidar a sopar a na Maria és complicat si vols que passi gust i mengi una mica. Jo sé un parell de coses que li agraden, però clar, igual que jo, una cosa que t'agrada al forn no té per què agradar-te bullida o frita o crua. Per la banda de na Laura, m'havia demanat que fes coca de pebres torrats així que no m'havia de preocupar de massa cosa més. Les postres les duien elles.
Ahir era dimecres, per tant jo tenia feina fins les 6. El migdia vaig passar pel mercat de l'Olivar per comprar una mica de verdura que me feia falta: albergínies, pebres vermells, tomàtigues...

Quan vaig arribar el migdia a casa vaig encendre el forn i vaig posar a torrar els pebres untats amb oli i vaig fer la pasta del pa. Vaig tornar fer una pasterada del pa de 5 minuts.


Ingredients per a la pasta del pa de 5 minuts:
300 gr de farina de força
400 gr de farina integral
2 culleradetes de llevat sec
1 culleradeta de sal
mig litre d'aigua.

En un tupper que tanqui hermètic i que sigui prou gran, posau tots els ingredients i mesclau-los amb una cullera de fusta. No s'ha de pastar, només cal tenir cura que no quedi farina seca. Jo primer pos les farines i les mescl amb el llevat i la sal, després hi pos aigua fins que la farina fa pasta. Se tapa amb un film i se deixa reposar 2 hores (que és el temps que estic en tornar de la Fundació).
Passades les 2 hores, s'agafa la porció de pasta que se necessita i la resta se posa tapada dins la gelera. Se dóna forma a la pasta (rodona, llarga, motle...) amb les mans untades de farina, i se deixa reposar 20 minutets més mentre el forn agafa temperatura. S'ha d'enfonsar uns 30 minuts a 200º els primers 10 minuts i després s'ha de baixar la calor a 170º. És important posar un recipient amb aigua dins el forn per aconseguir humitat i que se faci la crosta més cruixent.

Aquest pa va molt bé per la següent cosa: tens la pasta feta dins la gelera i treus el que necessites per coure aquell dia, deixes reposar la pasta una mitja horeta i l'enfornes mitja hora. I el pa ja està llest. La pasta pot estar 15 dies bons dins la gelera i va guanyant aromes i gustos dels llevats.

10 minuts abans de partir a la fundació, treia els pebres del forn i els deixava tapats amb diaris dins una greixonera.
Quan vaig arribar a les 6, els vaig pelar i vaig fer la pasta.

Ingredients de la pasta de coca
1 tassa d'aigua tèbia
1 tassa d'oli d'oliva
1 polsí de sal
una nou de llevat fresc de forner
farina fluixa.
Ingredients del farcit
Dues cebes tallades en juliana
Pebres torrats
Oli d'oliva, sal, pebre bord, pebre bo
alls tallats a làmines

Se fa la pasta i se deixa toar damunt el forn calent.
Se trempa la ceba amb sal, oli, pebre bo i pebre bord
Se trempen els pebres tallats a tires amb oli, sal i els alls.
Quan la pasta ha toat, s'aplana damunt la llauna i s'hi escampa primer la ceba i després els pebres a damunt.
S'enforna 45-50 minuts a 180º.


El plat principal me feia una mica de por perquè na Maria, com ja he dit, és triada. A ella li agrada l'albergínia així que vaig fer: Mousse empegueïda de granada d'albergínia i pebre amb salsa de sobrassada amb mel de farigola (empegueïda perquè la vaig fer tornar vermella amb el pebre, que com ja sabeu, a mi el menjar vermellós me fa més gola)

Ingredients de la mousse
1 kilo d'albergínies (m'agraden aquestes que són blanques motejades)
1 pebre petit torrat
1 ceba mitjana en juliana
4 ous
mig manat de julivert
un branca de farigola
una branca de moraduix
una tallada de sobrassada
galleta picada
oli d'oliva, sal.

Un parell d'hores abans de començar a cuinar, tallau per llarg les albergínies, salau-les i deixeu-les fer el suc.
Pelau-les i tallau-les a daus petits.
En un wok o paella gran, posau-hi 4 cullerades d'oli i la ceba perquè s'enrosseixi un poc. Afegiu-hi l'albergínia i que se vagi coent poc a poc, aproximadament uns 15-20 minuts. Al final de la cocció afegiu el julivert, sencer, sense troncs i les fulles de la farigola i del moraduix. Retirau-ho del foc i deixau que refredi una mica. Passau-ho tot per la batedora elèctrica durant uns 5 minuts i anau-hi afegint el pebre torrat, la sobrassada i els ous d'un en un.
Quan estigui tot batut posau-ho en un motlle untant amb oli i espolsat amb galleta picada. La cocció ha de ser al bany maria o al microones (10 minuts a mitja potència)

Ingredients per a la salsa:
Un tall de sobrassada
1 cullerada sopera de mel de farigola
nata

posau en una paella la sobrassada a trossets perquè se fregeixi, a continuació hi posau la mel i quan s'ha fos tot, hi anau posant nata i ho deixau coure fins que vos agradi de textura.

Ho vaig acompanyat de patates fregides.


Com he dit, les postres les van dur elles: gelats i una coca de pastanaga.
El vi que va acompanyar el sopar va ser unes de les meves debilitats: Rogenc, amb cos i un punt estrany de carbònic que no fa bombolles.

Després de sopar, va tocar esmolar la llengua, hehehe...

7 comentaris:

Sara Maria ha dit...

Aquest pa me l'apunto!!!

aprendizdepanadera ha dit...

deu meu quina bona pinta

jo en una altra vida vull viure a can loi :-)

tenc un parell de preguntes per a tu:

1.- tu quan treus el pa dels 5' de la gelera i li dones forma, li afegeixes res (llavors o altres ingredients)? jo encara no ho he provat més que una cosa, arrebossar-ho de llavors de sèsam o de rosella però no he fet més experiments, per exemple amb ceba granulada, festucs, tomàtiga seca o olives negres, etc com se t'ocorre afegir-ho sense llevar-li l'aire a la masa?

2.- has aconseguit la versió del pa de 5' però masa dolça, per fer per exemple briotx o pa amb nous i panses? jo no l'he trobat enlloc i voldria saber del cert si n'hi ha cap abans de començar a fer invents jejeje

besades, guapa!

aprendizdepanadera

Chis ha dit...

Benvolguda aprendizdepanadera
Aquestes quantitats de la pasta de 5 minuts és el resultat de moltes proves i tudades. La veritat és que a totes les receptes que he trobat per internet, vídeos i llibres sempre me queda curta d'aigua.

Contestant les teves preguntes: sí, li don forma, sense pastar-la, només col·locant-la. Hi he posat mil coses, des d'oli per fer un rollo xapata, a romaní per fer una focaccia, o pipes, xocolata o trossets de cuixot. La cosa està en que si li treus molt d'aire, la deixis toar una mica més. També l'he usada ben aplanada per fer pizza.

La opció de dolça l'he provat, posant-hi llet en lloc d'aigua i sucre en lloc de sal: surt una merda. Has de pensar que les pastes de briotxo tenen ous, entre d'altres coses. I la veritat, els ferments farien mal bé alguns ingredients si estassin molt de temps a la gelera.
Esper que t'hagi servit la resposta.

Francesc ha dit...

Chis: ets una supercuineraaaaa!!! Què booooo!!!! Aquesta coca l'he de fer. El que passa és que sóc un pocatraça i no sé com es fa. Tu hi dius "Se fa la pasta i se deixa toar damunt el forn calent", però com es posen els ingredients? Vull dir, en quin ordre? Besades guapa!!!

Chis ha dit...

Francesc estimat: la pasta com sempre, primer líquids, s'hi fon el llevat, i després farina, i pastar. No té cap altre secret.

Francesc ha dit...

Gràcies!!!! MUUUAC!!;D

La cuina vermella ha dit...

BRAVO, BRAVO I BRAVO!!! PLAS-PLAS-PLAS-PLAS-REQUETEPLAS!!!! ARA T'ESTEM FENT LA ONADA, CHIS!
MUAC!!!!