dimarts, 20 de febrer de 2007

La coca de tallades

del dimarts de carnaval és un costum que cada dia coneix manco gent.

Ma mare, que és una gran cuinera de les coses de cada dia, ahir va compençar a fer la pasta de la coca per menjar avui. Pasta toada, gairebé com d'ensaïmada, que necessita unes 24 hores per fer-se. A ca nostra la tapam de pasta d'albercoc amb sucre i tallades de sobrassada, però s'hi pot posar de tot, o no-res.

La recepta:

Per a la pasta de llevat:
un tassó d'aigua tèbia
100 gr de llevadura fresca de pa.
Foneu la llevadura dins l'aigua i deixau-ho reposar més o menys una hora en un lloc càlid.

Per a la pasta:
dins el llevat anterior,
5 ous
300 gr. de sucre
300 gr. de saïm
farina de força (la que begui la pasta)

La pasta s'ha de deixar tapada en un lloc càlid i s'ha de fer pujar un mínim de 2 cops.
Quan puja, s'ha de tornar a pastar i s'ha de fer pujar.
Unes 6-7 hores abans de coure, s'han de tornar a pastar i donar les formes a les coques. Si se volen fer tipus coca de nadal s'han de fer bolles rodones i s'han de deixar damunt papers ensaïmats. Si se vol embatumar, val més fer-la plana damunt una llauna untada de saïm.
Un cop donada la forma, s'ha de tornar deixar toar.
Per coure-les, s'ha de fer a forn no massa fort.

Les que vagin embatumades d'albercoc, confitura, flam o el que sigui, convé que s'untin abans d'enfornar.
Ara se couen les nostres i avui migdia faré les fotos.