dimecres, 17 de juliol del 2013

Domàtiga, tomàtiga, tomàquet, tomàtic i d'altres maneres de dir.

Li digueu com li digueu, les domàtigues són una de les coses més bones del món, al manco del meu. M'agraden de tota manera: crues, en salsa, en sopa, torrades... Són un tresor que tenc la sort de tenir sembrades al corral.


A l'estiu, quan n'és plena temporada, no passa dia que no en mengi d'alguna manera. Les tomàtigues i la ceba són, a ca nostra, les reines del rebost i les grans dames del plat. Sempre en tenim.
Una vegada, vaig posar una recepta de tomàtigues farcides de trempó  , ja fa estona d'això. Però avui he pensat que podria fer un plat no tan fresquet i més reconfortant, que fes més paret.




Tomàtigues farcides i gratinades


Ingredients:

Tomàtigues grosses de tamany semblant i textura dura
Arròs
Llenties de les petites (pardines)
Espinacs
Ceba
Pebre verd
Formatge maonès
Galleta picada
sal, pebre bo, pebre bord, salsa de soja, oli verge d'oliva.

Per començar, tallarem la part del capoll de la tomàtiga i amb una cullera petita la buidarem. Guardarem la polpa per una altra recepta. Quan sigui buida, la pelarem anant alerta. Enceneu el forn i posau-lo a foc fort.


Mentrestant posau una olla amb aigua al foc i en bullir, tirau-hi l'arròs i les llenties crues. Deixau-ho coure fins que li falti una mica i afegiu-hi els espinacs tallats fora mirar prim. Colau-ho i refredau-ho.
Tallau la ceba i el pebre petitons i mesclau-ho amb l'arròs, les llenties i els espinacs. Trempau-ho amb sal, oli, pebre bo i salsa de soja, al vostre gust, que sigui saborós.
Posau les tomàtigues buides dins una font fonda que pugui anar al forn i posau-hi una mica de sal per dedins. Procedirem a farcir-les ben plenes i pitjadetes i les enfornarem.

Les tendrem al forn uns 15 minuts. Durant aquesta cocció aprofitarem per tallar a quadrets petits el formatge i el mesclarem amb una mica de galleta picada i un parell de polsins de pebre bord.

Quan les tomàtigues ja hagin fet crosteta per damunt, les traurem i les cobrirem amb el formatge amb galleta picada. Les tornam enfornar i les gratinam. 

Les treurem del forn quan ja sigui dauradeta la crosta de formatge.


Per acompanyat, crec que no hi haura res millor que una bona amanida de rúcula, però això ja vos ho deix per voltros.



1 comentari:

Francesc ha dit...

Una recepta de tomates molt i molt bona. És veritat que a l'estiu és quan les tomates són més bones. Besades